Lokchin??
mungkin bunyi dia agak pelik bagi kita. Tapi bagi sesiapa yang mengetahuinya
mesti akan rasa xsabaq ja nak p makan lg... Org2 Perlis mesti dah familiar dgn
makanan ni, siap cemuih dah kot.. Makanan ni dikatakan berasal dari Siam tetapi
ia telah lama famous di negeri ini. Mau x femes, try anda lalu kat tepi2 pantai
K.Perlis ni, memang senang ar nak jumpa org duk niaga makanan ni.. Sebenarnya
lokchin ni terdapat dalam pelbagai jenih, antaranya ialah sosej, kek ikan,
jejari dan bebola ikan. Semua makanan ni dicucuk dengan lidi n dibakar selama
beberapa minit bagi membangkitkan aromanya n kemudian dicelup kedalam sos
cili..layan dak??haha
Makcik tgh bakaq lokchin
Anda boleh
menikmati makanan ini sambil bersantai menikmati hembusan angin laut yang
sungguh menyegarkan pada waktu malam. Setiap hari, kawasan persisir pantai
K.Perlis ini akan dipenuhi dengan deretan gerai yang menjuai lokchin ni antara
5 hingga 6 buah gerai n meningkat sehingga 14 buah gerai menjelang malam
minggu.
Seorang
pelanggan, Muhammad Mubarak, 23, yang merupakan pelajar di Universiti Malaysia
Perlis (UniMAP) memberitahu dia selalu mai makan lokchin kat sini pada waktu
malam bersama2 rakan kuliah dia. Katanya lagi, lokchin paling sedap ialah
perasa udang lipan yang berwarna hijau. "Perasa ni memang paling sedap
sekali n biasanya selalu habis cepat kerana ramai sudah tahu jenis ni adalah
paling sedap dimakan," katanya.
So, duk
tunggu apa lagi...bosan2 p lar makan Lokchin Kuala Perlis ni..
2 comments:
memamg sdp pn mknan ni..sdp hgga nk tmbh lg..he33
memg sdp gler
Post a Comment